18 Ekim 2012 Perşembe

Kısa kısa ilginc bilgiler.

 Aklınızdaki bir cok soru isaretinin cevapları ve ilginc bilgiler.



*Satürn gezegenini suya koysanız yüzebileceğini biliyor muydunuz?
Güneşten sonraki altıncı gezegen olan Satürn'ün yoğunluğu 0,687 g/santimetreküptür. Suyun yoğunluğu 0,998 g/santimetreküp olduğundan Satürn batmayacaktır. Satürn'ün çapı yaklaşık 60.268 km olduğundan buna uygun bir cam bulmak şüphesiz zor olacaktır.



*Dünyanın en uzun dağ sırasının suyun altında olduğunu biliyor muydunuz?
Atlantik Ortası Sırtı, Kuzey Kutup bölgesinden Antarktika sularına kadar uzanır. Sırtın bazı bölümleri, içlerinde İzlanda'nın da bulunduğu farklı noktalarda su seviyesinin üzerine çıkar. Tamamı Rocky Dağları, And Dağları ve Himalayalar'ın toplamı kadardır.

*Zürafaların boynunda insanlarınkiyle eşit sayıda omur bulunduğunu biliyor muydunuz?
Boynu toplam boyunun yaklaşık yarısı yani 2 metre kadar olabilse de zürafanın boynunda sadece 7 omur bulunur; aynı insanlarda olduğu gibi. Uzun boyunlar uzak mesafeleri görmek ve yiyeceğe erişmek açısından kullanışlı olsa da erkek zürafalar boyunlarını 'diklenmek' yani bir çeşit sosyal hakimiyeti belirleme amacıyla da kullanır.

*Dinamitin fıstıktan yapıldığını biliyor muydunuz?
Dinamitin patlayıcı maddesi olan nitrogliserin, gliserinden oluşur. Gliserinin başlıca içeriği ise fıstık yağıdır. Tüm mirasını ünlü Nobel Akademi'ye bağışlayan Alfred Nobel 1867 yılında dinamitin patentini almıştır.



*Helyumun donmadığını biliyor muydunuz?
Hidrojenden sonra ikinci en hafif ve en çok bulunan ikinci element olan Helyum, normal atmosferik basınç altında sıfır derecede bile (yaklaşık -273 derece Santigrat) donmayan, hatta katılaşmayan tek elementtir.



*Ortalama insan beyni ağırlığının 1,3 ile 1,4 kg arasında değiştiğini biliyor muydunuz?
Beynin boyutları ve ağırlığı genellikle bireyin genel fiziğiyle orantılıdır. Dolayısıyla büyüklüğün zeka ile doğru orantılı olması gerekmez. Albert Einstein’in beyni 1,23 kg ile ortalamadan biraz daha küçüktü. Ama vücut kütlesinin sadece % 2'sini oluşturmasına rağmen vücuttaki Oksijenin % 20'sini kullanır.


*Incinin sirke içinde çözülebildiğini biliyor muydunuz?
İncinin içeriği kalsiyum karbonattan ötürü, sirkede bulunan aşındırıcı asetik asit bileşeninin içine atıldığında, çıkan karbondioksit incilerin çözülmesine neden olacaktır. Birinci yüzyılda yaşamış olan Romalı yazar Pliny the Elder, bir hikayesinde Kleopatra'nın Marc Antony ile girdiği bir iddiayı kazanmak için bir kadeh şarap sirkesinde incileri çözüp içtiğinden bahseder.


*Mavi balinanın dünyadaki tüm hayvanlar arasında en yüksek sesi çıkarabildiğini biliyor muydunuz?
188 desibele kadar çıkabilen mavi balina sesleri, son derece düşük bir frekansa sahiptir ve genellikle insanların duyabileceği frekansın altındadır. 10-30 saniye uzunluğundaki sesler 800 km'den daha uzun bir mesafe gidebilir ve bazen dört tonlu 'şarkılar' halinde gruplanabilirler.



*Dolunayı göremeyebileceğiniz tek ayın Şubat olduğunu biliyor muydunuz?
Şubat ayı 4 yılın 3'ünde 28 çektiği ve ay döngüsü 29,5 günden kısa sürdüğü için tüm ay boyunca dolunay görmemek mümkün olabilir. Bu durum en son 1999 yılında gerçekleşti ve bu yüzyıl içinde dört kere daha gerçekleşecek, gerçekleşeceği en yakın tarih ise 2018. Aynı takvim yılı içinde iki kez dolunay olması durumunda ikinci dolunaya mavi ay adı verilir. 33 ayda bir gerçekleşen ve asla Şubat ayına denk gelmeyen bu durum bile daha sık gördüğümüz bir durumdur.

*Dünyadaki en uzun mağaranın 630 km olduğunu biliyor muydunuz.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu bölgesindeki Kentucky'de yer alan Mammoth-Flint Sıra Mağara Sistemi, yaklaşık 350 milyon yıl önce kireçtaşı katmanlarından oluşmuş ve kumtaşıyla kaplanmıştır. Kompozit mağara sistemi, 1972'de iki ayrı sistemin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Mağara keşifleri her yıl sistemin uzunluğuna yeni kilometreler eklemeye devam etmektedir.

*Timsahlar taş yer mi.
Sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan gerçek bir etobur sürüngen olan timsah, balıklar, kuşlar, memeliler ve hatta kendi bölgesini korurken diğer timsahları yer. Bununla birlikte timsahların, hazmedemeyecekleri ağır taşlar yuttukları da olur. Bazı araştırmacılar bunun, daldıkları sırada timsahlara ağırlık açısından yardımcı olduğuna inanır.

*Kelebekler ayaklarıyla mı tat alır.
Arka bacaklarında tat alma cisimcikleri bulunan kelebekler, dokunarak bitkinin yenilebilir olup olmadığını belirleyebilirler. Aslında kelebekler yemezler; hortum denilen ve aynı bir pipet gibi kullandıkları uzun tüple sıvı içerler.




**Bir çay kaşığı nötron yıldızı Dünyada bir milyon ton ağırlığında mıdır.
Büyük bir yıldızın nükleer yakıtı bittikten sonra gerçekleşen bir süpernova patlamasının ardından oluşan nötron yıldızları 20 km çapındadır ve kütleleri bizim Güneşimizin 1,4 katıdır.




*Gergedanın boynuzu, büyük ve güçlü bir saçdır.
Tam anlamıysa saç olmasa da gergedanın bu meşhur boynuzu, tırnak ve saçlardaki başlıca bileşen olan protein keratininden oluşmuştur. Boynuzların, tedavi edici güçleri olduğuna inanılır.



*Koala hiçbir şey içmez.
Avustralya ve Yeni Zelanda'da yaşayan ve içki içmeyen bu keseli hayvanın içeceklerle pek arası yoktur. İhtiyacı olan tüm sıvı besini koala, diyetinin ana parçası olan okaliptus yapraklarından sağlar.



*Havuçlar Antik Yunan'da yiyecek olarak değil  ilaç olarak  yetiştiriliyordu.
Kesilip suyu sıkılmadan önce havuçlar, bağırsakları temizleme ve kanı canlandırma özellikleri nedeniyle tanınırdı. Romalı filozof Büyük Plinius, arzu uyandırdığı garantisiyle bir afrodizyak olduğunu iddia ederek fazla ileri gitmiştir.




*Güneş ışığının Dünyaya ulaşması 8 dakika 20 saniye mi sürer.
Ortalama 150.000.000 km yolculuk mesafesi ve 299,792 km/sn hız ile basit bir hesap yapılacak olursa, yeni güneş ışığının pencerenize ulaşması 8 dakikadan biraz fazla sürer.