6 Aralık 2012 Perşembe

Kuzey ve Güney Kutbundaki hava Sıcaklıkları aynı mıdır?Kuzey ve Güney Kutbu arasındaki farklılıklar


Kuzey ve Güney Kutbundaki hava Sıcaklıkları aynı mıdır?Kuzey ve Güney Kutbu arasındaki farklılıklar


Dünya'nın neredeyse simetrik olduğunu düşünürsek kutupsal olarak bir fark yoktur diye  cevap verebiliriz.Bu sorumuzun cevabını öğrenmeden önce sizlere Kutuplar hakkında bazı kısa bilgiler vereceğim.


Öncelikle Kuzey Kutbundan başlayalım.

Kuzey Kutbu’nda aslında hiç kara yoktur.Sadece buzdan oluşmuş donmuş bir tabaka vardır.Yazın sıcaklık maksimum 6°C’ye ulaşabilir.Kışın sıcaklık maksimum -40°C civarındadır ve tüm yıl sıcaklık ortalaması -28°C civarındadır.

Kuzey Kutbu’nun belli bölgesine ayrıca Arktika’da denilmektedir.Bu bölge Kuzey Kutup dairesini de içine almaktadır.Bu bölgenin 3'te ikisi suyla kaplıdır. Geri kalan kısmı ise buz ve çok az miktarda karayla kaplıdır.Bu bölge Rusya,Kanada’dan çok az bir kara parçasına sahiptir ve Grönlandı komple içine almaktadır.Bu bölge 6 ay gece ve 6 ay gündüzü yaşamaktadır.Eylülün 23’ü ile Mart ayının 21’i arasında Güneş hiç görünmez.Yılın geri kalanında ise Güneş hiç batmaz.

Kuzey Kutbu denizleri oksijen bakımından çok zengindir.Az miktarda aldığı güneş enerjisiyle deniz sıcaklığı maksimum 10°C ye kadar yükselebilir.Denizdeki sıcaklık farkı çok olmadığından plankton ve balık miktarı çok fazladır.Buz bölgesinde zemin 600 metre kadar buzla kaplanmıştır.Yani yerin 600 metre altına kadar buzla kapldıdır.Bu yüzden bu bölgede inşaat yapılması imkansızdır.Kutup bölgesinde yaşam alanı olmadığından hiçbir topluluk yaşamaz.
İkinci olarak Güney Kutbunu İnceleyelim.

Güney Kutbunda bir kara parçasının varlığı 17.yüzyıl ve daha öncesinde bir efsane olarak görülmekteydi.Burada hayali bir kara parçası bulunduğu ve kimsenin oraya gitmeye cesaret edemediği biliniyordu.Ancak 1840’lı yıllarda Amerikalı denizci Charles Wilkes burada bir kara parçasının gerçekte var olduğunu gördü ve bunu ilan etti.Bu tarihten sonra bir çok bilim insanının Güney Kutbu araştırmasından sonra Bu bölgeye Arktika’nın tam zıttı anlamındaki Antarktika adı verildi.

Antarktika toprakları yaklaşık olarak Afrika Kıtası’nın yarı büyüklüğünde bir kara parçasıdır ve üzerinde 2000 metre yüksekliğinde kalın buz katmanıyla kaplıdır.Bu katman Güney Kutup noktasında kara parçasının yüksekliğiyle birlikte 4335 metreyi bulmaktadır. Antarktika’nın yıllık ortalama sıcaklığı -50°C’dir ve minimum sıcaklığı -80°C ye kadar ulaşmıştır! Ayrıca Kuzey Kutbunda 400’e yakın bitki türü varken(kuzey kutbunun az miktardaki kara parçasındaki bitki türleri sayısı) Güney Kutbunda bir tane bile bitki türü bulunmamaktadır.Ancak bir çok hayvan bu bölgede yaşamaktadır.Bunlar:Penguen,fok,martı ve balinalardır. Bu canlılar Kuzey Kutbu denizleri gibi zengin olan Güney’deki denizlerden balık ve planktonla beslenmektedirler.

Güney ve Kuzey Kutupları Arasındaki Farklılıkları Toplarsak

-Kuzey kutbu çevresinde bulunan az miktarda kara parçası bu bölgede sıcaklığın Güney Kutbuna göre biraz daha fazla olmasına neden olmaktadır.

-Güney Kutbunda’ki kara parçasının üzeri tamamen buzla kaplı olduğundan gelen Güneş ışınlarını direkt olarak geri yansıtır ve zeminin ısınmasını engeller.

-Güney Kutbu’nun yükselti ortalaması Kuzey Kutbu’na göre biraz daha fazla olması yine sıcaklığının farklı olmasına neden olmaktadır.

-Güney Kutbu’nda blunan Antartktika Kıtası hiçbir ülkeye ait değildir ve “Dünya Parkı “ olarak adlandırılmasına rağmen bir çok ülkenin burada toprak talebi bulunamktadır. Bunlardan bazıları; Yeni Zellanda,Fransa,İngiltere,Avustralya,Norveç,Şili ve Arjantin’dir.

-Güney ve Kuzey Kutbunda bulunan buzullardan örnekler çıkaran bilim insanları buzuldaki katmanları bir bir inceleyerek her katmanın bir mevsimi gösterdiğini bildikleri için senelik analizler çıkarmasına ve bir kara kutu olan bu buz örnekleriyle geçmişe yönelik çıkarımlarda bulunmalarına neden olmuştur.Her bir katmanı kimyasal analizle test eden bilim insanları bu testten oksijen,karbondioksit,azot ve diğer gazların analizlerini yapmaktadır.Örneğin Sanayi Devrimi’nin başladığı 18.yüzyıldaki katmanları inceleyen bilim insanları yaptıkları kimyasal analizlerde karbondioksit seviyesinin bu dönemde çok yüksek olduğunu görüyorlar.Tarihin belli kesimlerinde çıkan büyük orman yangınları da buzul katmanlarına işlemiş olabilir.Bu bakıma birer tarih bekçileridir.

-Antarktika bölgesinin telefon kodu +672’dir.

-Kuzey Kutbu hiç bir saat diliminde yer almaz.

-Güney ve Kuzey Kutup noktasına her yıl bayrak dikilir.Ancak bir seneki sonra buralarda bulunan buz tabakaları kaydığı için bayrakların yeri kutup noklarının olduğu yerden kayar ve GPS haritalama sistemine göre tekrar yenilenir.

-Bu bölgelerin en vahim kısmı sıcaklık ortalamalarının her yıl bir önceki seneye göre artmasıdır.Bunların temel sebebi ise Küresel Isınma’dır.Bu  yöndeki bir artış zaman ilerledikçe buz tabakasını çözecek ve burada yaşayan tüm canlı hayatını tehdit edecektir.Ayrıca milyonlarca ton buzun suya dönüşmesine neden olacak ve Dünya’nın dengesini altüst edecektir.Yeni kıtanın ortaya çıkması Dünya’da politik savaşlara da neden olacaktır.