Biber Gazı kelime anlamından da anlaşılacağı gibi ham maddesi biber olan kimyasal karışımdan oluşmaktadır. Bu biber Şili Biberi (Oleo Capsicum) olarak bilinmektedir ve oranı %10 civarındadır.Bu biber evde kullandığımız kırmızı biberden farksızdır.Biber Gazı bitkisel içerikte olduğundan son kullanma tarihi yoktur.
Biber Gazına maruz kalan bir kişi nefes almada güçlük çekebilir.Gözüne temas etmesi durumunda gözlerinde aşırı yanma hisseder ve gözyaşı akıntısıyla gözlerini kapatarak bir süre göremez.Biber Gazı solunduğu taktirde ağızda ve burunda mukoza tabakasına işleyerek yanma hissi verir.Biber Gazı’nın aşırı solunması durumunda sürekli öksürükle birlikte bronşlarda hasara neden olabileceği söyleniyor.Ayrıca Astım hastalarında solunum yetmezliğine kadar gidebilecek kadar ciddi olduğu söyleniyor.Uzun zaman diliminde etkisi ise henüz bilinmiyor.Bu nedenle Biber Gazı konusunda bir çok tartışma mevcuttur.Etkisinin geçici olduğu fikrinin yanı sıra ölümcül olabileceği de tartışılıyor.
Biber Gazı vücuttaki etkisini sıralarsak;
-Gözlerde,burunda ve deride yanma hissi yaratır.
-Görmeyi bulanık hale getirecek kadar gözyaşı akmasına neden olur.
-Ard arda öksürük ve nefes almada zorluk yaşatabilir.
Biber Gazı’nın zararları tartışıladursun günümüzde bir çok yerde avuç içine sığabilecek minik tüplerde satışı devam etmektedir.