8 Kasım 2012 Perşembe

Gün Kurtarıcıları; Bakteriler


Bakteriler hakkındaki gerçek aslında bilim kurgu gibidir ve savaşlardan çok daha egzotiktir.Bakteriler aslında bizim bir numaralı yaşam destek sistemimizi oluştururlar. Sularımızı temizler, atmosferi besler ve ölülerimizle ilgilenirler. Hayatı işgal etmek ve onu yok etmek yerine, onu besleyip korurlar. Gezegenimizin en eski, en parlak ve en kalabalık yaşam biçimi olan bakteriler, gruplar halinde, tek bir büyük üstorganizma olarak çalışırlar.
Doktorlar bakteri adını duyar duymaz hemen antibiyotiklere sarılırlar fakat bu çok hatalı bir davranıştır. Modern tıp, bugüne kadar büyük oranda hap üreticilerinin ve mikrop katillerinin eğitimine dayanmıştır. Bu kimseler de hastalıklar konusunda dar görüşlüdür ve mikroplar hakkında son derece yanlış bakış açıları vardır. Kullandıkları cinayet antibiyotikleri günümüz bakterilerinin R plazmitine kadar işleyip bakterilerin antibiyotiğe karşı olan dirençliliğini arttırmıştır. İnsanlar ancak yazılı olmayan bakteri kurallarını çiğneyip onları öldürdüklerinde bakteriler bir ölüm makinesine dönüşmüştür.
Harvard'lı biyolog Lynn Margulis, günümüzde bakterilerin, bir iki bitki ve yılan zehiri haricinde yaşamın tüm moleküllerini oluşturup, parçalayabileceğini söylüyor. Yeryüzünde yaşamış olan türlerin %99'u fosil kayıtlarına yerleşirken, bakteriler yok olmaya karşı, antibiyotiklere karşı yaptıkları gibi direnmekten vazgeçmemişlerdir.
Toprağın bir gramında 1 ile 10 milyar arasında, yani dünya üzerindeki insan nüfusunun iki katı bakteri hücresi barınmaktadır. Yeteri kadar yiyecek olduğunda, bakteriler 20 dakikada bir bölünür ve iki günde insanları bütün tarihleri boyunca ulaştığı sayıyı geçebilirler. Bakteriler oldukça da dayanıklı mikroorganizmalardır. Bilim adamları bir süre önce, kehribar içinde hapsolmuş bir arının bağırsaklarında bulunan 25 milyon yıllık bir sporu uyandırdılar. Bu oldukça enteresan bir olay olarak hafızalara kazındı. Bakteriler insan derisine, ağzına, ellerine, cinsel organlarına uzun zaman önce yerleşmiş ve huzur içinde yaşamaya devam etmektedirler. Araştırmalar sonucu bulunan sayılar çok dikkat çekicidir; insan vücudu 10 katrilyon hayvan hücresi ve 100 katrilyon bakteri hücresinden oluşur.
Böylelikle insanlar bakterilerden yapılmış, bakterilerle kuşatılmış ve bakterilere muhtaçtırlar.

Tuğçe Güngör