İnfrared ısıtıcılar nasıl ısıtırlar? İnfrared Isıtıcıların çalışma mantığı nedir?

İnfrared ısıtıcıları açıklamadan önce “infrared” kelimesinin anlamını inceleyelim. Infrared yabancı kökenli bir kelime olup Türkçe manasıyla kızıl ötesi anlamını taşımaktadır. Ancak kızıl ötesi bize herhangi birşeyi ifade etmemektedir.Daha detaya girersek Latince kelime olan “infra” alt anlamındadır. “red” ise İngilizce bir kelime olup kırmızı anlamındadır.İkisini birleştirirsek kırmızı altı gibi bir kelime ortaya çıkacaktır.Bunu biraz inceleyelim;
Normalde gözümüzle görebildiğimiz ışığın en büyük dalga boyuna sahip ışığı kırmızıdır.Kızıl ötesi ışınlar ise kırmızı görünür ışından daha düşük frekansa sahiptir ve dalga boyu dahada büyüktür.Bu sonuçları da göz önünde bulundurursak infrared(kızılötesi) ışının kırmızı altı bir ışık olduğunu frekansının düşük olduğundan ve enerjisinin daha düşük oluşundan anlayabiliriz.
Güneş üzerinde yapılan araştırmalarda Güneş’in yaptığı ışımalar incelenirse %47’si kızılötesi ışından, %46’sı görünür ışından ve %7’si de mor ötesi ışınlardan oluşmaktadır. Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarda ısıyı en iyi şekilde ileten ışık türü kızıl ötesi (infrared) ışınlardır. %47 gibi büyük bir orandaki kızılötesi(infrared) ışın Güneş’in ısı enerjisini Dünyamıza kadar taşıyan tayftır. Dünyamızı ısıtan büyük ölçüde güneşin kızıl ötesi ışınımıdır. Buraya kadar temel bilgileri öğrenmiş olduk şimdi de asıl konumuz olan Infrared Isıtıcılara geçelim.
İnfrared Isıtıcıların yapısına bakacak olursak normal bir elektrik devresini tamamlayan filament adındaki tüp camın içine sarmal yapıdaki telden oluşmaktadır. Filament’ten yüksek akımlı elektrik geçtiğinde akıma direnç göstereceğinden bu bölgede bir ısınma gerçekleşecektir. Filamentin telleri akımın normal geçebileceği kalınlığın altında olduğundan bu ısınma çok fazla olacaktır ve bunun sonucunda bu tel üzerinde bir ışıma gerçekleşecektir.Bu ışımanın belirli bir miktarı görünür ışık olsa da büyük bir miktarı kızılötesi ışından oluşmaktadır.Ayrıca filamentin boyca uzunluğu ne kadar artarsa direnci de o oranda artacağından ısıtıcının gücünü belirleyecektir.Yani ısıtıcının gücü filamentin içindeki tel uzunluğuyla doğru orantılıdır. Filament'ten ışıma yapmaya başladığı anda ısıtıcımızdan dışarıya ışınla beraber ısı enerjisi de taşınmaktadır.Ancak kızıl ötesi ışınların bir özelliği de ortam havasına etki etmemesidir(çok az miktarda etki eder buda ihmal edilir).Kızıl ötesi ışınlar ışığı iletmeyen(soğuran) yüzeylerde titreşim oluşturacağından burada ısınmaya neden olacaktır.Yani taşıdığı ısıyı buraya iletecektir.Bunu bir örnekle açıklayalım.Diyelim ki odamızdaki bir ısıtıcıyı odanın en köşesine odaya bakacak şekilde koyduk.Isıtıcı havayı ısıtmak yerine önündeki nesneyi ısıtacaktır.Yani etki alanındaki koyu renkli ısıyı yansıtmayan nesneleri daha çok ısıtacaktır.Bunu kışın güneş ışınlarından daha iyi yararlanmak için koyu elbiseler giymemiz den anlayabiliriz. İnfrared ısıtıcılar normal radyatörler(petekler) ,kömür sobaları veya katalitikler gibi homojen bir ısıtma yapmazlar. İnfrared ısıtıcının önünde dururken eliniz ısınmasına rağmen sırtınızın ısınmadığını hissetmenizin sebebi de budur.
İnfrared ısıtıcıların avantajlarından bazıları da;
-Ortamda bulunan oksijeni tüketmezler.
-Havaya herhangi bir gaz salınımında bulunmazlar.
-Temiz bir şekilde ısıtmayı sağlarlar.
-Zehirlenme riski yoktur.
-Kolay montajı da avantajları arasına eklenebilir.
Ancak İnfrared ısıtıcıların dezavantajlarından birini yukarıda belirtmiştik diğeri de tükettiği elektrik miktarının aynı enerji tüketerek ısıtma yapan radyatörlerden daha pahalı olmasıdır.
Bunu bir örnekle açıklayalım.Örneğin 2KW(2000 watt) gücündeki ısıtıcımızı 1 saat çalıştırdığımızda 2KW enerji tüketmektedir.Elektriğin(güncel fiyatı vergiler hariç birim fiyatı) 0.234TL olduğunu düşünürsek ve günde 8 saat ısıtıcımızı çalıştırdığımızı düşünürsek
2 X 0.234=0.468 TL(saatlik tüketim)
0.468 X 8= 3.744 TL(8 saatlik tüketim)
3.744 X 30=112.32 TL aylık tüketim miktarı ortaya çıkacaktır.(Vergiler hariç)
Yukarıda yaptığımız hesap ısıtılan ortama göre avantaj yada dezavantaj durumu ortaya çıkarabilir.Ancak genel itibariyle aynı enerjiyle kaloriferle ısındığınız da daha verimli olduğunu düşünebilirsiniz.
Isıtıcıların can noktası filamentleridir diyebiliriz. Çünkü bize maliyeti çıkaran kısım burasıdır.Bazı markalar filament tüplerinin içine metalle tepkimeye girmeyen gazla yada tüp kısmın içini tamamen havasını boşaltarak metalin korozyona uğramasını engelleyici yöntemleri vardır.Bu çok önemlidir.Çünkü ısıtıcımızın ilk çalışmasında ışıma yapana kadar geçen süre metalin korozyona uğrama durumuna göre artabilir ve ışıma miktarını azaltabilir.Bu da aynı tükettiğiniz enerji miktarına göre daha az ısınacağınız anlamına gelmektedir. Bu nedenle ısıtıcımızın belirli bir kalite sisteminde olmasına ve üretici firmanın Snayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan onaylı olmasına dikkat ediniz.