Okay de Bu Popülarite Nerden?
Bazı kelimeler vardır ki evrenselleşmiştir artık; kökeni ne diye bir an bile durup düşünmeyiz. Hatta sanki kendi anadilimizden çıkmış gibi hiç yadırgamadan kullanırız. Bu tarz yerleşmiş kelimeleri kullanmak için de o dili bilme zorunluluğumuzun olmayışı belki de bu durumu yaygınlaştıran en temel sebep. Nasıl Einstein’ı tanımak için ürettiği kanunları bilme ya da bilimle uğraşma zorunluluğumuz yoksa, kelime haznemizde de böyle kelimeler mevcut ki “Okay/Ok.” bunun en güzel örneği desek yanlış olmaz herhalde.
Peki nerden geliyor bu dillere destan okay?
Kaynağı hakkında bir çok söylenti var. Kimileri Kızılderililerin kullandığı anlaşma(agreement) manasına gelen “okeh”den türediğini, kimisi de Afrikan-Amerikan kökenli kölelere dayandığını ortaya atmış. Bazıları da all good (her şey yolunda) anlamındaki Yunanca ola kala’yla ilişkilendirmiş.
Ancak yazılı kaynaklarda ilk gösterimi 1840’ta Amerikan Başkanlık seçimleri dönemine dayanmakta. Dönemin Başkan adayı Martin Van Buuren’e doğduğu yer olan Kinderhook kasabasından dolayı Old Kinderhook lakabı verilir, taraftarları da Buuren’i desteklemek için OK Club’ı kurarlar. Ne var ki bu kulüp Buuren’i başkan yapamaz. Ancak karşıt medyada Buuren’e “Often Kontradicts” (Çoğunlukla Çelişen anlamına gelmekte) gibi alaylı ifadelerle hitap edilmesi ve yaygın kullanımı bunu kelimeleştirmeye, sözlüğe sokmaya yeter. Yani Ok’in evrenselleşmesini ve neredeyse dünyada anlamayan tek bir kimse olmamasını 19. yy. Amerikan medyasına borçluyuz.
Tabi başta da verdiğim gibi çeşitli görüşler ve ihtimaller de var; mesela, İskoçya’dan Kuzey Amerika’ya yerleşen göçmenlerin sık kullandığı “och aye”(oh yes)’den okay’in evrilmiş olabileceğini söylemek de mümkün. Ama Okay’in bugünkü popülaritesini 1840 Amerika başkanlık seçimlerine borçlu olduğu aşikar.