8 Mayıs 2013 Çarşamba

Diş Beyazlatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Dişlerin Rengi Neden Değişir?

Diş beyazlatma aslında genel diş hekimliğinin bir dalı olmakla beraber daha çok kozmetik diş hekimliğinde kendine bir yer bulmuştur. Çocuk yaşlarda ağızda bulunan süt dişlerinin rengi beyazdır. Süt dişlerinin düşmesini takiben süren daimi dişlerin rengi daha sarı beyazdır. Yaş ilerlemesiyle dişlerin mine tabakasındaki değişikliklere bağlı olarak dişlerde renklenmeler meydan gelir. Buna ilaveten tüketilen gıdalara bağlı olarak dişlerde uzun dönemde renklenmeler meydana gelir. Bir takım antibiyotikler (örn. Tetrasiklin grubu ) dişlerin mine yapısının parlaklığında azalma meydana getirir.

Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Beyazlatma esnasında kullanılan ajanlar hidrojenperoksit ve karbamitperoksittir. Bu ajanlar minenin kristal yapısına nüfuz ederek renklenmeyi oluşturan birikintileri parçalar.
Kaç Çeşit Beyazlatma Yöntemi Vardır?
Klinik olarak iki çeşit beyazlatma yöntemi vardır:
1- Ofis tipi beyazlatma
2- Ev tipi beyazlatma

1- Ofis tipi beyazlatma
Diş hekiminiz tarafından muayenehane şartlarında yapılan beyazlatma işlemidir. Bu işlem sırasında beyazlatma ajanı kişinin dişlerinin üzerine sürülerek belirli bir süre boyunca led kaynaklı ışığa maruz bırakılır.
Seans süreleri ve sayısı diş renginin tonuna ve ağarma durumuna bağlıdır. Kişinin duyabileceği hassasiyet de seans sürelerini ve sıklığını belirler.

2- Ev tipi beyazlatma
Evde uygulanan beyazlatma yöntemidir. Diş hekimi hastanın alt üst dişlerini kapsayan ölçüyü alır ve ölçülere uygun plak hazırlar.  Bu plaklar beyazlatma ajanlarıyla beraber size verilir. Evde diş hekiminin anlattığı miktarda beyazlatma ajanını plak üzerinde dişlerin olduğu bölgelere sıkarak diş üzerine uygulanır. Ev tipi beyazlatma ajanlarının uygulama süresi ofis tipine göre daha uzun olduğu için bu ajanlardaki yoğunluk daha azdır. Tercihen gece yatarken uygulanması önerilir. Dişlerde hassasiyet oluşabilir bu durumda beyazlatma işlemine 1 gün süreyle ara verilir. Uygulamanın 4. günü diş renginin kontrolü için kliniğe gelinmesi gerekir.
Beyazlatma tek uygulamayla uzun yıllar etkisini gösterebilecek bir yöntemdir. Ama hastanın alışkanlıkları bu aşamada önemlidir:
Çay, kahve, sigara, şarap, kola v.b. renklendirilmiş içecekler, tütün mamulleri kullanım sıklığı rengin geri dönmesinde önemli etkendir.

Beyazlatma İşleminin Yan Etkisi Var mıdır?

Beyazlatma işleminin dişe ve dişi çevreleyen dokulara herhangi bir zararı yoktur. Ancak beyazlatma işleminde kullanılan ajanlar dişin sert dokusu olan mine tabakasının içine nüfuz ederek kısmen daha hassas olan ve küçük kanalcıklarla dişin damar sinir dokusu olan pulpaya bağlı olan dentin tabakasına ulaştığı için dişlerde bir miktar hassasiyet olması olasıdır.
Beyazlatma esnasında dişeti ve bölgeyi çevreleyen diğer yumuşak dokuların da korunması gerekmektedir.
Ev tipi beyazlatma da plak ağza yerleştirildikten sonra taşan beyazlatma ajanları ıslak pamukla silinir.
Ofis tipi beyazlatmada ise hekim dişetlerini koruyucu bir sınır belirler.