
Çölyak hastalığı, geneti ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemi
hastalığıdır. Hastalığa günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi
tahılların içinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı olan kişilerde
gluten içeren gıdalar alındığı zaman, ince bağırsaklardaki bağışıklık sistemi uyarılır ve bağırsakların iç
yüzeylerinde iltihap meydana gelir. Normal bağırsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan besin
maddelerinin emilimini sağlayan villuslar iltihaba bağlı olarak azalır ve kaybolur. Bundan dolayı
bağırsaklar vitamin, mineral gibi bazı besin maddelerini emip kana karıştıramaz. Böylece büyüme
ve gelişme geriliği ortaya çıkar.