Evinizdeki Elektrik Hırsızlarını Yakalayın!
Günümüz teknolojisinde evlerde bulunan aletlerin çoğu elektrikle çalışmakta ve bu aletler aktif konumdayken elektrik harcarken fişten çıkarılmadıkları süre boyunca yine elektrik harcamaya devam etmektedirler. Televizyon, uydu alıcı,cep telefonu şarj aleti, bilgisayar adaptörü ya da kasası,hoparlör... Örnekler daha da arttırılabilir. Bu aletlerimiz fişe takılı ve kapalı konumdayken bile elektrik sarfiyatına devam etmektedir. İçlerinde bulunan transformatörler ve devreler aktif olduğu süre boyunca ısınmaya yani elektrik harcamaya devam edecektir.
Örnek vermek gerekirse bir diz üstü bilgisayar kullanımda iken ortalama 100W enerji harcamaktadır. Uyku konumundayken 25W , kapalı ancak fişte iken 5W enerji harcamaktadır. Yani çalışır durumuna göre %5' e varan bir enerji tüketimi mevcuttur.Diğer ev aletlerimizi inceleyelim.
-Ortalama bir televizyon 140 W enerji harcıyorsa kapalı konumundayken 4.2W
-Ortalama bir uydu alıcı 30 W enerji harciyorsa kapalı konumdayken 0.9W
-Cep telefonu şarj aleti telefonumuzu şarj etmemiz durumdan 5W enerji harcarken telefonumuzu çıkardığımızda hala fişteyse 0.15W
-Hoparlörler açık konumuna göre gücüne göre değişirken kapalı konumda ortalama 5W enerji tüketmektedir.
Sadece yukarıdaki verdiğimiz örneklerin saatlik enerji tüketimini topladığımızda 15.25W enerji 1 saatte tüketiliyor. Günlük bazda düşünürsek 366W enerji tüketimimiz ortaya çıkıyor. Bunu aylık olarak düşünelim.30 günlük periyotta 10980W yani 10.98KW enerji sadece bu aygıtları fişten çıkarmadığımız için enerji sarfiyatına neden oluyor. Açımızı biraz daha genişletelim. Dünya bazında düşünelim. 2000'li yılların başında Dünya'da toplam televizyon sayısı tahminlere göre 1,400,000,000 olarak hesaplanmıştır ki günümüzde gelişen teknolojiyle Smart Tv'lerin ortaya çıkması ve insanların teknoloji bağımlılığını da hesaba katarsak korkunç miktarda enerji gereksiz yere tüketiliyor.